Laden...

Myofasciale therapie | Dry-Needling

Therapeuten erkend door Beroepsorganisatie Myofasciale Therapie (BMST)
Kinesitherapie / Algemene kinesitherapie / ...
Wat is myofasciale therapie en hoe past dry-needling daarin

Myofasciale therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Deze therapiebehandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten (spierknobbels) ook wel triggerpoints genoemd. Die triggerpoints veroorzaken pijnen met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: dry-needling, stretching, warmte en foam rolling.


Dry-Needling

Bij dry-needling worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor de pijn van de patiënt, aangeprikt met een fijn naaldje. Dit heeft als doel de spieren snel en langdurig te ontspannen.

Hierbij prikt men in specifieke triggerpoints, dit is een verkrampt deeltje in de spier, dat naast lokale drukpijn vaak ook een uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpoints kunnen naast pijn en uitstraling ook stijfheid en bewegingsbeperking geven. Ze kunnen ontstaan door vb. een verkeerde houding, overbelasting van bepaalde spieren, stress,...

Het is belangrijk om te weten dat ze een onderhoudende factor kunnen zijn in de klachten en de pijn van de patiënt. Het aanprikken wordt weinig gevoeld door de patiënt, als het triggerpoint zelf aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dit kan waargenomen worden als een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier en kan men vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen.

Na de behandeling is het normaal dat de spier wat stijf of vermoeid kan aanvoelen, maar dit is van korte duur.


Toepassing

In het algemeen is dry-needling een goede behandelingstechniek bij chronische pijnklachten of sportblessures waarbij andere therapieën nog onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. De voornaamste klachten zijn:

  • Pijnlijke verhardingen in de spieren
  • Moeilijk ontspannen van de spieren
  • Chronische pijnklachten in de spier
  • Sport- of overbelastingsletsels

Als u twijfelt of dry-needling iets voor u kan betekenen, aarzel niet om één van onze therapeuten te contacteren.

Contacteer ons

Meer informatie

Op de website van BMST, de Belgian Myopain Society Trigger kunt u meer informatie vinden over Dry-Needling in Belgie evenals een lijst met alle erkende therapeuten.