Laden...

Manuele therapie

Kies voor een therapeut(e) met een erkende Bijzondere Beroepsbekwaamheid
Kinesitherapie / ...
Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Deze therapie gaat een stap verder in de analyse van de klachten en de behandeling zelf, waarbij vooral het denkkader belangrijk is. Hier is er bijzondere aandacht voor de onderlinge samenwerking van spieren, gewrichten en zenuwen in wervelkolom en extremiteiten. Er is eveneens aandacht voor het functioneren van de patiënt binnen een breed bio-psycho-sociaal kader. Dit wil zeggen dat psychische, sociale en emotionele factoren de uitingsvorm van uw klacht kunnen beïnvloeden.


Toepassing

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, al of niet met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Manuele therapie is aangewezen bij:

  • (Acute) nek- en rugpijn zoals een torticollis, blokkage, beperkte bewegingsvrijheid, lumbago of trapeziussyndroom.
  • Neurologische symptomen zoals hernia van de tussenwervelschijf en/of uitstraling naar arm/been.
  • Hoofdpijnklachten
  • Kaakgewrichtproblemen (temporoandibulaire dysfuncties zoals klikken, (sub)luxatie, klemmen...
  • Spiergerelateerde klachten
  • Evenwichtsproblemen en duizeligheid (BPPV)

Als u twijfelt of manuele therapie iets voor u kan betekenen, aarzel niet om één van onze therapeuten te contacteren.

Contacteer ons

Behandeling

Bij de behandeling wordt via directe of indirecte technieken gepoogd de beweeglijkheid van alle weefsels en gewrichten te herstellen. Deze technieken kunnen zijn: mobilisaties van gewrichten en zenuwstructuren, zachte gelocaliseerde manipulaties, myofasciale therapie,... Gezien ons lichaam vaak in de mogelijkheid is, mits enige sturing, zelf te herstellen, zal in de revalidatie bijzondere aandacht gaan naar actieve oefentherapie. Hierbij is het van belang dat de patiënt voldoende inzicht en vaardigheden ontwikkelt om in de toekomst herval te kunnen vermijden.

Manuele therapie stelt zich naast functieherstel eveneens tot doel de patiënt te leren omgaan met stoornissen, beperkingen en participatieproblemen.


Meer informatie

Op de website van Mathera, de Belgische Vereniging voor Manueel Therapeuten kunt u meer informatie vinden over manuele therapie in België.